Ursulețul merită să fie pedepsit

O femeie manevrează, în glumă, doi ursuleți de pluș, în fața unui copil de până în cinci ani. În fața lor, un castron cu biscuiți. Unul din ursuleți vrea să mănânce biscuții, care îi plac și fetiței, iar celălalt nu. Apoi, copilul este îndemnat să aleagă unul din cei doi ursuleți. Nu numai că l-a ales pe cel căruia i-au plăcut biscuții, dar îl lovește, mai în glumă, mai în serios, pe cel care i-a refuzat. Experimentul a fost realizat de o echipă de cercetători și prezentat în cadrul unui documentar despre cum funcționează creierul uman.

Concluzia este că oamenii aleg încă din tinerețe subiectiv, nu bazat pe raționamente logice. Dincolo de asta, puritatea copiilor este un mit. Fetița a simțit nevoia să pedepsească ursulețul care nu a făcut aceeași alegere ca ea, catalogându-l din start ca fiind rău. Iar cei răi merită să sufere. Dacă sufletul copiilor ar fi atât de inocent pe cât se spune, astfel de gesturi nu ar avea ce căuta în comportamentul lor. Totuși, aceea este vârsta la care ne definim caracterele, iar micile instincte din această perioadă vor fi însușirile definitorii ale adulților de mai târziu.

Cu toții facem alegeri bazate, în mare parte, pe instinct. Tot timpul îi comparăm pe cei din jurul nostru cu noi înșine și astfel decidem dacă placem pe cineva sau nu. Deși trăim cu falsa senzație că ajungem la astfel de concluzii în baza unor raționamente logice (este corect să faci așa, este greșit să procedezi altfel), în realitate standardele care delimitează binele de rău sunt stabilite în funcție de experiențele personale ale fiecăruia dintre noi.

Ceea ce e bine pentru tine, poate fi rău pentru altul, la fel cum pentru un scop bun, adesea facem rău altora. Exact ca într-un fairytale modern.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s