Ce presupune să fii un bun manager

Am găsit la un moment dat un citat mai mult decât reprezentativ pentru ceea ce înseamnă “people management”. Voi încerca să îl reproduc cât mai exact, cu scuzele de rigoare pentru că nu îmi amintesc al cui era.

“Dacă vrei să construieşti o barcă nu pune oamenii să adune lemne şi să dea drumul la treabă, vorbeşte-le, în schimb, despre frumuseţea mării”.

Desigur, sunt mai multe tehnici pe care managerii le aplică în ziua de azi pentru a-şi motiva oamenii. Una din cele mai comune metode este ţipatul. Şefii dau cu pumnul în masă şi cer rezultate, fără a asculta problemele cu care se confruntă oamenii lor, fără a-i ajuta, cu adevărat, să găsească cele mai bune soluţii. Sub presiunea terorii, adesea oamenii încep să aibă rezultate. De frică, muncesc mai mult decât o făceau până atunci şi dau totul. Dar treaba asta nu merge la infinit. La un moment dat, sătui să meargă cu scârbă la muncă, cei mai mulţi aleg să îşi dea demisia. Cred cu tărie în faptul că trebuie să munceşti din pasiune, să fii fericit la serviciu, iar atunci, cu adevărat, nu vei fi nevoit să munceşti nicio zi din viaţa ta. Or, dacă se ţipă constant la tine şi te duci la muncă precum la tăiere, cum a-i putea să mai lucrezi din pasiune?! Excludem, desigur, masochiştii…

O altă tehnică folosită de manageri este aceeaşi din povestea cu barca. Motivează-ţi oamenii, fă-i să viseze la rezultatele la care pot ajunge, să şi le dorească cu adevărat şi atunci lucrurile se vor pune singure în mişcare.

Şi în nicio clipă, absolut niciodată, un bun manager nu trebuie să uite să se pună în locul oamenilor săi. Gândeşte ca ei, simte ca ei, pune-te în locul lor şi vei afla imediat cum trebuie să îi tratezi şi cum îi poţi convinge să facă ce au de făcut!

Toţi sunt manageri în ziua de azi, termenul acesta corporatist a prins pe piaţa muncii ca un virus. Dar nu toţi, din păcate, se ocupă cu adevărat de people management. E o chestie de nuanţă, care face o mare diferenţă!

Advertisements

2 thoughts on “Ce presupune să fii un bun manager

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s