Fericirea nu respectă principii

Instinctiv, încă din primii ani de viaţă, învăţăm că lucrurile trebuie să stea într-un anume fel. Principiile morale ale altora ne sunt insuflate treptat – mai întâi ale părinţilor, apoi ale celorlalte rude apropiate, ajungând ca la maturitate să căpătăm chiar şi principii ale unor străini. Şi totul doar pentru că marea colectivitate a stabilit că aşa ar trebui să fie. Cumva, toate aceste reguli nescrise, promit în secret că dacă le respecţi cu stricteţe ai descoperit formula fericirii. Dar funcţionează ele la fel de bine pentru toată lumea?

Relaţia, acea celulă formată din doi nuclei, el şi ea, este poate acel aspect al vieţii cel mai inăbuşit de opiniile majorităţii. Toată lumea pare să creadă că o relaţia sănătoasă este aceea în care cei doi nu au ochi pentru altcineva, nu au alte pasiuni, nu îşi ascund nimic niciodată, nu se ceartă, nu pleacă separat în vacanţă, nu ies unul fără altul, etc. Dar chiar este asta cheia fericirii într-o relaţie? Din start, e imposibil ca niciunul din cei doi să nu găsească, la un moment dat, o altă persoană atrăgătoare. Dar cum una din reguli e să nu ai ochi pentru altcineva…  În plus, se presupune că nu trebuie să ai secrete faţă de celălalt. Dar cum ai putea să-i spui că ţi-a picat cu tronc altcineva, fără să urmeaze o ceartă, care, de asemenea, e interzisă?

Dar dacă greşeala a fost făcută din start? Pentru unii oameni, regulile astea nu sunt valabile. Iar ei sunt fericiţi în relaţii categorisite de ceilalţi drept nefuncţionale. Fiecare poate ieşi cu cine vrea, fiecare are libertatea de a pleca oricând în vacanţă fără celălalt, pot fi pe deplin sinceri tocmai pentru că au stabilit că îşi acceptă orice. Veţi spune atunci că asta nu e o relaţie, că e doar o legătură bazată pe sex, cel mai probabil. Dar nu, e o relaţie mult mai sănătoasă decât multe altele. Pentru că este bazată pe încredere, pe respect şi, cel mai important, pasiunile sunt trecătoare, dar ele nu împiedică existenţa dragostei între cei doi. Şi ce dovadă mai mare de iubire poate exista, dacă nu oferirea libertăţii depline?

Iar după toate astea, credeţi-mă că fericirea vine de la sine. Cel puţin pentru unele cupluri.

Advertisements

One thought on “Fericirea nu respectă principii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s